DOA KUAT INGATAN – Doa Untuk Kuatkan Ingatan

Doa kuat ingatan atau doa untuk kuatkan ingatan (dalam RUMI) adalah sesuai untuk diamalkan oleh kesemua lapisan umur masyarakat. Untuk tak mudah lupa, doa ini wajar diamalkan selalu seperti selepas solat dan sebelum belajar. Banyak faktor yang mempengaruhi daya ingatan seseorang. Amalan berdoa merupakan salah satu usaha yang dapat dilakukan untuk menunjukkan kebergantungan kita kepada Allah SWT. Sesungguhnya rezeki untuk mempunyai ingatan yang kuat adalah milik Allah dan kita harus berusaha dan berdoa untuk mendapatkan ingatan yang kuat.

Selain daripada golongan uang sedang belajar, doa ini juga dapat diamalkan oleh golongan yang gemar menghafal dan juga golongan yang semakin lanjut usia. Berikut adalah perkongsian doa kuat ingatan untuk panduan dan rujukan semua. Manakala doa dalam rumi adalah disertakan dalam doa yang kedua.

Amalan Doa Kuat Ingatan

Doa ini merupakan petikan daripada ayat Al-Quran iaitu daripada Surah Al-Israa ayat 70.

Amalan doa kuat ingatan untuk semua

.

‏ وَلَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِىٓ ءَادَمَ وَحَمَلْنَهُمْ فِى ٱلْبَرِّ وَٱلْبَحْرِ وَرَزَقْنَهُم

مِّنَ ٱلطَّيِّبَتِ وَفَضَّلْنَهُمْ عَلَىٰ كَثِيرٍۢ مِّمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِيلًۭ

Maksud Doa

“Dan sesungguhnya Kami telah memuliakan anak-anak Adam; an Kami telah beri mereka menggunakan berbagai-bagai kenderaan di darat dan di laut; ძan Kami telah memberikan rezeki kepada mereka dari benda-benda yang baik-baik serta Kami telah lebihkan mereka dengan selebih-lebihnya atas banyak makhluk-makhluk yang telah Kami ciptakan.”

Baca juga : DOA PENERANG HATI agar mudah masuk ILMU

Demikianlah maksud doa seperti yang di atas. Untuk yang memerlukan bacaannya melalui video atau yang inginkan mendengar alunan doa ini, boleh melayari video yang di bawah ini, KLIK gambar di bawah :

Video Doa Kuat Ingatan dan Tak Mudah Lupa

Berikut adalah video bacaan doa untuk kuatkan ingatan seperti gambar yang di atas. Rakan-rakan boleh mendengar bacaan sambil menghafal doa ini. Selain daripada bacaan doa, faktor pemakanan juga boleh mempengaruhi daya ingatan. Makanan yang berkhasiat baik untuk ingatan dan minda kita. Tidak hairanlah jika para hafiz banyak mengamalkan makanan sunnah untuk menghafal Al-Quran dan telah terbukti makanan yang sesuai boleh meningkatkan daya ingatan kita supaya tak mudah lupa.

Amalan Doa Lain

Selain daripada doa untuk kuatkan ingatan di atas, ada juga doa lain yang boleh diamalkan untuk menguatkan daya memori kita. Doanya seperti yang dibawah dan disertakan juga maksud bacaan dan bacaannya dalam Rumi :

Doa tak mudah lupa

Bacaan Dalam RUMI :

” Subhaa na man laa ya naa mu wa laa yas huu Allahumma zakkirnii maa nasiit

Maksudnya :

Maha Suci Tuhan yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lalai, Wahai Tuhanku, ingatkanlah aku apa-apa yang aku lupa.”

.

Jika ingin membaca dalam rumi, boleh diamalkan doa di atas ini. Ianya lebih pendek dan mudah dihafal. Semoga perkongsian doa kuat ingatan dan tak mudah lupa kali ini memberi manfaat kepada anda semua.

.

doa kuatkan ingatan

.

Sila SHARE kepada kawan-kawan ya.

2 thoughts on “DOA KUAT INGATAN – Doa Untuk Kuatkan Ingatan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *